Bij een renovatie in de jaren 60 van de vorige eeuw is de oorspronkelijke kap voor een groot deel verwijderd, waardoor het silhouet van de toren sterk is vereenvoudigd. De eigenaar van het pand zag mogelijkheden om de watertoren weer een functie te geven. Hij vroeg ons een ontwerp te maken met een nieuw restaurant op de top van de bestaande watertoren, en met kantoren en een expo-ruimte op maaiveldniveau.

Omdat de watertoren berekend was om een enorme hoeveelheid water te dragen, bleek de constructie uitermate geschikt om er een volume op te plaatsen. Het ontwerp bestaat uit de toevoeging van een transparante cilinder met een diameter van bijna 10 meter en een hoogte van meer dan 20 meter. Naast de watertoren staat een nieuwe lift met een trappenhuis om de verhoogde toren te ontsluiten. Het ontwerp is gemaakt in 2010 in samenwerking met Egbert Tons.

Tegenover het historische waterfront van Dordrecht staat de monumentale watertoren van Zwijndrecht. Deze toren uit 1898 is gebouwd naar ontwerp van F.A. de Jongh in een eclectische, aan de Hollandse Renaissance verwante bouwstijl.
opdrachtgever
ISA Vastgoed & Ontwikkeling
ontworpen door
Lüchinger Architects i.s.m. Egbert Tons architecten
medewerkers
Joris Lüchinger, Egbert Tons, Martijn de Koning
constructief advies
Rob Nijsse
locatie
Zwijndrecht
ontwerp
2010