De drie pijlers van de uitbreiding zijn logistiek, innovatie en experience. Vanwege de uitbreidingsplannen is de hoofdentree van het gehele complex verplaatst naar een logische plek, dichtbij de nieuwe waterbushalte aan de Noord. Op deze plek tussen Dordrecht en Rotterdam is een stopplaats van de waterbus en watertaxi en heeft Bolidt een eigen aanlegplaats voor ontvangst van gasten. Doordat de Antoniuslaan werd doorgetrokken naar de Noord is een uitstekende verbinding ontstaan van het bedrijf met zowel het water als de weg.

Lüchinger Architects ontwierp voor Bolidt het masterplan, het architectonisch ontwerp en heeft de verdere uitwerking begeleid. LA werkte samen met een groep van specialisten om de ambitieuze wensen van de opdrachtgever zo goed mogelijk te vertalen naar een succesvol project. Ook enkele leveranciers zijn als co-maker vroeg bij het proces betrokken en kunnen hun eigen exposure creëren in samenwerking met Bolidt.

Lüchinger Architects heeft een gebouw ontworpen dat zich kenmerkt door zijn vloeiende lijnen, transparantie en vrije routing door het gebouw. Door de open plattegronden en veelvuldig gebruik van glas zijn verschillende programmaonderdelen gelijktijdig te zien. De drie verdiepingen zijn te bereiken met de trap of via de volledig transparante lift. Een vide geeft zicht op de vloer met interactieve proefopstellingen en op de andere activiteiten van Bolidt. Zo is een gesloten industrieel complex getransformeerd tot een open machine waar bezoekers kennis kunnen maken met alle facetten van het bedrijf.

Bijzonder aan het plan is de wijze waarop het industriële complex van een gesloten eenheid wijzigt in een open machine.

Zelfs eigenhandig monsters samenstellen in een speciaal lab is mogelijk, net als het realtime testen van samples. Belangrijk was de ambitie om de onbegrensde mogelijkheden letterlijk in zicht te brengen door de modernste technieken. Een experience center met een geheel glazen tribune maakt deel uit van het plan. Bezoekers krijgen tevens een inkijkje in de fabriek en lopende projecten in de bouw, zuivelindustrie en scheepsbouw.

Een leidende rol voor het innovatiecentrum.

Een leidende rol in de uitbreiding zal het innovatiecentrum worden, waar Bolidt werkt aan het optimaliseren van de huidige producten en het ontwikkelen van renewable gietvloeren. Dit laboratorium wordt geheel transparant uitgevoerd en krijgt een omloop met glazen wanden. In de kern van het lab komen de installatievoorzieningen en zuurkasten. De inrichting met labtafels wordt flexibel uitgevoerd en afgestemd op een clean lab policy. De uitbreiding van Bolidt bestaat verder uit een bibliotheek, terras, restaurant, buitenterras en boardroom met uitzicht op de rivier.

Voor de prefab productie van vloeren is een aparte fabriek gebouwd tegenover Bolidt. Dit dochterbedrijf met de naam Esthec produceert vooral voor de scheepindustrie. Beide gebouwen worden in 2019 opgeleverd.

opdrachtgever
Bolidt
ontworpen door
Lüchinger Architects
medewerkers
Joris Lüchinger, Martijn de Koning, Patrick Ton
ontwerp interieur
KOSSMANN.DEJONG exhibition architects
techn. ontwerp i.s.m.
RoosRos architecten
constructief advies
IMd Raadgevende Ingenieurs
greenwall
MTD Landschapsarchitecten
projectmanagement
GetGripp i.s.m. Galvani Projectmanagement
adviseur installaties
Beekink Installatie Adviseurs
adviseur BREEAM
Adamas
certificering
BREEAM Excellent
aannemer
De Vries en Verburg
bruto vloeroppervlak
circa 7.500 m2 nieuwbouw
aanvang bouw
mei 2017
oplevering
2019

Laatste updates

Interieur Bolidt is bijna klaar voor gebruik! Het dakterras is vanuit het gebouw te bereiken via twee stalen hefschuifpuien van Jansen ODS. De vloeren zijn voorzien van een grafische laag die van binnen naar buiten doorloopt.

Almost there! Opening experience center in Q2 2019.

Mooi artikel van 10 pagina’s in vaktijdschrift Bouwwereld, eerste nummer van 2019 // STATE OF THE ART. Een interview met het hele ontwerpteam over de architectuur van het gebouw, techniek, detaillering, constructie en experience.

Publicatie tijdschrift PI september 2018

lees verder

Nieuwe logistiek opgeleverd met prachtige vloeren, strakke LED verlichting en volledig zilverkleurige stellingen. Technische schoonheid! In het nieuwe ADR magazijn met meer dan 2000 palletplaatsen wordt gebruik gemaakt van inductielijnen in de vloer, zodat smallegangentrucks exact de routing kunnen volgen naar het juiste palletvak.

Gebogen glaspanelen op de hoeken van de nieuwbouw van Bolidt worden deze week zorgvuldig geplaatst. Het gebogen glaspaneel op de foto heeft een hoogte van ruim 6 meter en maakt de kopgevel van het gebouw richting de Noordkade helemaal af.